Alkuperästä

ei ole varmaa tietoa. Espanjanvesikoiran tyyppisiä koiria on tavattu muun muassa Andalusiassa, Pyreneitten niemimaalla, Pohjois-Afrikassa ja Pohjanmeren rannikolla. Turkkilaiset kuljettivat laivoilla mukanaan nyöriturkkisia koiria rahdatessaan lampaita ympäri maailmaa. Perro on samaa alkuperää Barbetin (ranskalainen vesikoira) kanssa.

”Aikojen alusta” hyvin älykästä ja monipuolista perroa on käytetty paimenena, apulaisena laivoissa, maalla ja vedessä noutavana metsästyskoirana, vahtina, kuriirina tavaroille ja viesteille sekä mainiona ja uskollisena seuralaisena.

Historiaa

Vuosisatoja Espanjassa elänyt rotu virallistettiin ja rotuyhdistys perustettiin vasta vuonna 1980. FCI (kansainvälinen kennelliitto) myönsi espanjanvesikoiralle oikeuden kansainväliseen sertifikaattiin (cacib) vuonna 1999. Suomeen ensimmäiset espanjanvesikoirat saapuivat 1994, jolloin perustettiin myös Vesikoirat ry. Nykyään perroja rekisteröidään Suomessa vuosittain n. 350-500 ja rekisteröityjä koiria on jo yli 4300.

Espanjanvesikoira

kuuluu roturyhmään (8) noutajat, ylösajavat ja vesikoirat. Perro on keskikokoinen koira: Säkäkorkeus uroksilla on 44-50 cm ja nartulla 40-46cm ja paino koosta riippuen uroksilla n.20 kg ja nartuilla alle 20 kg. Säkäkorkeudessa sallitaan +/- 2 cm poikkeama. Perrolla on erinomainen haju- ja kuuloaisti ja sopeutumiskyky lämmönvaihteluun. Myös muisti, kyky oppia ja psyykkinen tasapaino ovat rodunomaisella perrolla erinomaiset.

Erityisen älykkäänä koirana perro oppii helposti asioita, myös niitä virheitä, joita opetat huomaamattasi. Siksi koulutus tulee olla hyvin johdonmukaista ja kouluttajan tulee olla selkeästi koiransa johtaja. Joku toinen rotu saattaa tarvita satoja toistoja oppiakseen. Osa perroista taas saattaa kyllästyä koulutettavaan asiaan jo muutaman toiston jälkeen.

Miellyttämisenhalussa eri yksilöillä voi olla suuriakin eroja. Yleensä kuitenkin perro, jolla on hyvä ja selkeä suhde ihmiseensä, on uskollinen, tunnollinen, tottelevainen ja kaikin puolin mukava koira niin harrastuksissa kuin kotioloissakin.

Luonne

Espanjanvesikoira on hyvin sosiaalinen niin ihmisten kuin koirienkin keskuudessa.Tähän vaikuttaa oleellisesti emon ja isän luonne ja pentuiän sosiaalistaminen. Rotuun kuuluu tietynlainen pidättyvyys. Perron pitää ensin katsoa lähestyykö joku ystävänä vai vihollisena. Jos oma ihminen hyväksyy tulijan, rodunomainen perro hyväksyy myös. Pidättyvyys tulee erottaa arkuudesta, joka ei kuulu rodun toivottuihin piirteisiin. Myöskään aggressiivisuus ei kuulu perron luonteeseen. Perro on energinen koira. Se kaipaa tekemistä. Ellei ihminen järjestä mielekästä tekemistä, älykäs koira keksii sitä itse. Nämä ”ihan itse keksin” - tekemiset eivät aina ole ihmiselle mieluisia.

Terveys

Perrot ovat perusterveitä koiria.  Erilaisia sairauksia ja vikoja on perroissa, kuten muissakin roduissa. Monia sairauksia voidaan ennaltaehkäistä oikeanlaisella ja riittävällä liikunnalla ja ruokinnalla. Perinnöllisiä sairauksia ja vikoja pyritään välttämään jalostusvalinnoilla. Kaikkien sairauksien, kuten kilpirauhasen vajaatoiminnan periytyvyydestä ei vielä tiedetä riittävästi. Onneksi sitä tutkitaan parhaillaan. Jotta tutkimus olisi mahdollisimman kattava, tarvitaan runsaasti näytteitä sekä terveistä että sairaista koirista. Tästä asiasta saat lisätietoa Vesikoirat ry:n espanjanvesikoirien jalostustoimikunnalta.

Turkki

Perron turkki on lyhyenä kiharaa, joka pidemmäksi kasvettuaan muodostaa parhaimmillaan tiukkoja naruja. Hyväksyttävät värit ovat yksivärinen valkoinen, ruskea ja musta kaikissa sävyissään sekä kaksivärinen valkoisen kanssa.Turkin laadussa voi eri yksilöiden välillä olla suuriakin eroja. Tähän vaikuttavat mm. geenit, ruokinta, ulkoilunmäärä ja sisälämpötila kotona. Parhaimmillaan turkki on aukinaisia naruja ja siten ilmava ja hajuton. Turkkia ei saa harjata eikä sille tehdä muotoilevaa leikkausta. Turkki leikataan alas (mieluiten ajetaan koneella) tarpeen mukaan. Tarkemmat turkinhoito-ohjeet saat kasvattajalta.

Käyttö

Espanjanvesikoira soveltuu monenlaiseen kilpa-, työ- ja harrastekäyttöön: Palveluskoiralajit, agility, hajutunnistus, kaverikoiratoiminta, paimennus, nouto (metsästys), näyttelyt, koiratanssi, flyball ja vaikka mitä lajeja, joiden määrässä tuntuu vain mielikuvitus olevan rajana. Perro sopii tietyin edellytyksin myös kotikoiraksi.

 

Espanjanvesikoiran rotumääritelmä